Ce este WordPress?

WordPress este o platforma puternica de publicare semantica si vine cu un set mare de caracteristici concepute pentru a face ca experienta dumneavoastra ca editor pe Internet sa fie cat mai simpla, mai placuta si mai atragatoare posibil.

Suntem mandri sa va oferim un sistem de gestionare a continutului, distribuit gratuit, compatibil cu standardele, rapid, usor si gratuit, cu setari implicite si caracteristici implicite, precum si un nucleu extrem de personalizabil. Pentru mai multe detalii vezi mai multe aici.

Read More

Webhosting aveţi ? Vreau şi eu de 15 mii…

Nu am avut dintotdeauna pe blogul ăsta host-ul care îl am acum. Şi trebuie să recunosc, nu mă pot plânge de el mai ales că e moca (asigurat de tovarăşul Blade), dar pot spune că am avut şi destule chestii nasoale cu vechiul webhost. Murphy avea o lege despre calculatoare care zicea cam aşa:

    Hard disk-ul este acea componenta a sistemului care intepeneste in momentul cel mai nepotrivit cu putinta.

Ei bine, legea asta se potriveşte perfect cu webhostul pe care îl aveam eu înainte. Exact în momentul cel mai NEpotrivit înţepenea, crăpa, dădea strechea în el… Şi cel mai urât este să ai găzduire web de la un provider care pică zilnic, sau care se mişcă execrabil ori nu are toate funcţiile necesare pentru ca blogul tău să se comporte ok.

Cel mai urât moment a fost când tocmai lansasem o dezbatere serioasă pe blog, cu sondaje de opinie, lumea vota, ne simţeam bine, treaba era serioasă, ce mai. Mai puţin host-ul meu, deoarece a picat fix în momentul cel mai nepotrivit. Şi cum o belea nu vine niciodată singură, bineînţeles că a durat 2 zile până ce hosting-ul şi-a revenit. Până aici nu era nimic grav, deşi lumea de pe Y!M îmi dădea buzz-uri, chestii şi mă întreba ce s-a întâmplat cu blogul, faza mai naşpa a fost că atunci când webhostul şi-a revenit (picase din cauză că se schimba nu ştiu ce dudă pe servere), ultimele articole postate pe blog dispăruseră de tot. Şi bineînţeles că back-up ioc.

Cea mai tare fază asta, să scrii un articol pe blogul tău în care să ceri păreri, să pui sondaje de opinie, lumea să vrea să îşi dea cu părerea dar să nu poată pentru că pică hostul, iar atunci când îşi revine, articolul în cauză să dispară cu totul :)) .

Până la urmă nu am mai rescris articolul, doar am postat un articol în care am spus ce s-a întâmplat de fapt, şi că nu recomand webhosting de la acea firmă.

Probleme la WP Super Cache

Am văzut pe diverse site-uri super-review-uri la acest minunat plugin de WordPress (care de fapt este o bălărie), şi dacă nu îl încercam personal, mai-mai să cred aberaţiile alea. Ei zic aşa: că îţi optimizează blogul (folosind cache-ul) în aşa fel încât încărcarea paginii este mai rapidă decât dacă nu l-ai avea. Buuuun. Ce face de fapt în realitate ? Folosindu-se de acelaşi cache stochează imaginile, bannerele, etc. blogului tău, astfel încât un vizitator să nu mai fie nevoit să aştepte încărcarea paginii ci preluând imaginile direct din cache-ul care le are salvate deja.

Unde e problema ? Păi în primul rând îţi transformă toate paginile în .html şi ai mari şanse să păţeşti precum alţi bloggeri, şi anume:

Să adaugi un link în blogroll, sau o imagine pe blog, sau un articol pe blog, sau orice modificare pe blog, şi de fapt să nu apară (asta pentru că încă nu a actualizat conţinutul şi în cache, şi de fapt tu vizualizezi cache-ul)

Nu ştiu dacă am fost chiar explicit cu formularea mea, ideea e că eu l-am testat şi este o bălărie de plugin! Ori am fost eu prea berbec şi nu am ştiut să îl configurez (deşi nu e mare configurare de făcut la el), ori e praf el. Sfatul meu este să nu îl folosiţi… dacă chiar trebuie şi trebuie (asta în cazul în care blogul se încarcă foarte greu), măcar folosiţi W3 Total Cache. Nu l-am încercat personal, dar am auzit că e mai de Doamne-ajută faţă de celălalt… cel puţin până la proba contrarie…

Monetizarea blogului – păreri personale

Deşi nu sunt un mare expert în treaba asta, vă pot spune măcar părerea mea referitoare la unele metode de a face bani din blogul vostru, metode care le-am folosit personal. Nu luaţi articolul ăsta ca pe un “aşa trebuie” sau “aşa e bine“, ci doar ca pe un sfat, de la un tip care a folosit serviciile/metodele şi doar îşi dă cu părerea.

Pe de o parte sunt metodele clasice:

– vânzare de link pe blog – cam slăbuţ, dar încă mai merge, important este să ai un PR (page rank) cât mai mare, pentru că cel care cumpără linkul, în primul rând asta îl interesează şi apoi numărul de unici care îi ai.

– vânzare de banner pe blog – merge şi asta, tot cam slăbuţ, dar să ai un număr de vizitatori mai mare, pentru că prin schimb de banner, sau vânzare de banner se redirecţionează o parte din numărul de vizitatori ai blogului tău.

– anunţuri prin adsense – dacă nu ai măcar 5k unici/zi laso moartă, nu se merită… veniturile din adsense nu vor depăşi 20-30 euro, bani care oricum nu îi poţi scoate, pentru că dacă nu mă înşel, limita este undeva la 60 de euro sau 100 de dolari.

Iar pe de altă parte sunt metode mai neconvenţionale (dacă le pot spune aşa):

– articole sponsorizate – sunt la mare căutare (şi o metodă eficientă pentru cel care doreşte să îşi facă reclamă pe bloguri), depinde doar de ofertant, cât de serios este, de ce sumă dispune pentru review/articol.

– servicii de afiliere – sunt ok, atâta timp cât ai un trafic mai măricel, sau dacă e mic, măcar să fie fidel, pentru că ai nevoie de multe click-uri, sau vânzări, sau creări de conturi, etc. depinde de site.

– reţele de advertising – dacă ai răbdarea suficientă, nemaipunând la socoteală toate minusurile, şi dacă te mulţumeşti cu puţin (3-10 euro/articol) sunt ok, şi merg cu condiţia să ai campanii la care să poţi aplica.

Eu cam atâtea ştiu şi cam atâtea am folosit, dacă voi mai ştiţi şi alte metode şi sunteţi dispuşi să le împărtăşiţi şi cu ceilalţi nu ezitaţi să o faceţi într-un comentariu 🙂 .