1. Daca micutul dumneavoastra are probleme cu alt copil din clasa, discutati acest lucru mai intai cu educatoarea sau cu directorul de gradinita, inainte de a va confrunta direct cu celalalt parinte. Educatoarea este cea care cunoaste foarte bine copiii, stie ce se intampla in timpul orelor petrecute la gradinita de catre cei doi copii si care este relatia dintre acestia. Educatoarea este cea care, cunoscand aceste lucruri, va poate oferi cele mai bune solutii pentru rezolvarea oricarui conflict mai mic sau mai mare.
2. Daca la gradinita se organizeaza excursii si iesiri impreuna cu ceilalti colegi si chiar cu parintii, mergeti si dumneavoastra. Ideal ar fi sa faceti acest lucru cel putin o data pe an. Ideea este urmatoarea: daca va implicati in aceste activitati la gradinita, copilul va avea o incredere mai mare in ceea ce invata, se va simti mult mai confortabil si va fi mai bucuros. Sigur ca educatia copilului dumneavoastra este extrem de important, de aceea merita din plin sa-i acordati atentia si timpul necesar.
3. Invatati copilul sa fie responsabil si sa aiba grija de lucrurile sale personale la gradinita si ce trebuie sa luati de acasa. De exemplu, un copil responsabil mai marisor ar trebui sa stie sa-si pregateasca prosopelul si alte obiecte de care va avea nevoie la gradinita, sa le puna in rucsac.
4. Nu va agitati prea tare in ceea ce priveste calificativele obtinute de copil la gradinita. In cazul in care exista un sistem de recompense in clasa (de exemplu stelute) incercati sa nu va ingrijorati prea tare daca micutul dumneavoastra nu strange toate laudele. Trebuie sa-i acordati timp. Este inca o varsta frageda si chiar daca la gradinita invata foarte multe lucruri, el mai are inca timp de copilarit.
Cititi carti despre gradinita si despre temerile copilului sau emotiile copilului in legatura cu aceasta. Cateva detalii gasim pe site-ul gradinitei simsala din Bucuresti, o gradinita din sectorul 2 care aduce pentru micutul dumneavoastra un program foarte bun. Discutati cu el despre ceea ce face la gradinita, ascultati-l si incurajati-l sa va povesteasca. Daca se intampla sa vina acasa cu un proiect realizat de el (de exemplu o plansa) faceti-va timp si admirati-l impreuna, cereti-i detalii despre modul in care l-a realizat.
Gradinita este un loc minunat pentru copil dar nu ar trebui sa fie un loc izolat in care doar il lasati cateva ore ca sa puteti merge la serviciu si sa va rezolvati alte lucruri. Nu, acolo el va invata foarte multe lucruri, se va dezvolta pe toate planurile. Dar chiar si asa are nevoie de sustinerea dumneavoastra pentru ca, pana la urma procesul de educatie pentru el, ar trebui sa implice o colaborare intre gradinita si familie.