De multe ori, auzim de la proprietarii de masini sfaturi precum – trebuie sa schimbi cureaua de transmisie! Altii, spun ca trebuie schimbata cureaua de la alternator sau chiar cureaua de la chitul de distributie. Desi pentru un necunoscator poate cam acelasi lucru, in realitate, aceste componente sunt total diferite. Oricum, daca dai o cautare pe internet dupa curea transmisie, cu siguranta vei gasi zeci de rezultate, insa nu intotdeauna este si cea care ti se potriveste.
De obicei, cureaua de transmisie difera ca forma, dimensiune si model de la un autoturism la altul. Acestea pot fi trapezoidale sau clasice, mai mici sau mai late, in diverse profiluri, cu zimtii calculati dupa anumiti pasi sau pentru anumite domenii.
In functie de aceasta, se alege tipul materialului din care este fabricata o curea de transmisie, dimensiunile si ceilalti parametri de functionare. Care este insa rolul unei curele de transmisie? De cate tipuri sunt acestea si, mai ales, cum decidem cand aceasta trebuie schimbata sau nu? Iata cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.
Ce face o curea de transmisie
Dupa cum ii spune si numele, o curea de transmisie are rolul de a transmite miscarea de rotatie si forta potrivita de la un angrenaj mecanic la altul, de obicei roti dintate sau simple ori diversi arbori care pun in miscare motoare sau alte componente ale unei masini. Aceasta are un rol esential in functionarea unui autovehicul, putand indeplini mai multe functii.
Practic, o curea de transmisie este un consumabil, fiind una dintre piesele ce trebuie verificate periodic, pentru a vedea daca este in buna stare. Din acest punct de vedere, curelele de transmisie au o durata de viata stabilita din fabricatie, insa acestea pot fi schimbate mai repede, in functie de gradul de uzura al acestora. In ceea ce priveste rolul pe care il are, o curea de transmisie poate asigura functionarea alternatorului, a ventilatorului sau a compresorului.
De asemenea, starea curelei se poate verifica manual, de catre un tehnician, astfel incat nu trebuie sa asteptati ca aceasta sa se rupa in trafic, caz in care puteti fi predispusi la accidente. De obicei, o curea care trebuie schimbata are o elasticitate mai mare decat una noua, astfel ca un mecanic bun isi poate da seama daca aceasa trebuie schimbata chiar si dupa o simpla palpare cu mana.
Tipuri de curele de transmisie
Daca vorbim despre tipuri de curele de transmisie, acestea difera in functie de mai multi factori. Astfel, un prim criteriu este cel al domeniului in care activeaza autovehicul. Daca vorbim despre autoturisme, atunci cu siguranta ca vom cauta curele speciale pentru acestea, in fnctie de modelul masinii. De asemenea, putem avea curele pentru autocamioane sau pentru tractoare, dar si curele speciale pentru agricultura, dat fiind ca aici avem de-a face fie cu expuneri la temperaturi si la forte mai mari decat in mod normal.