Cerinte de indeplinit pentru a primi acreditarea pentru laborator – partea de mediu

Aspectele ce trebuie indeplinite si criteriile pe care trebuie sa se plieze un laborator – indiferent de domeniul de activitate – sunt numeroase. Dintre acestea, partea de aparatura profesionala joaca un rol deosebit de important, existand o serie de conditii de acomodare si de mediu de respectat.

Este o cerinta ce prezinta aplicabilitate atat sediului permanent al unui laborator, precum si celor mobile care sunt echipate special. Legea impune acestuia sa declare politica referitoare la efectuarea incercarilor si in afara de localul principal.

Specialistii in furnizarea de aparatura de laborator de la Precisa.ro ofera cateva mentiuni vizavi de toate acestea mai departe. In cadrul acestuia de altfel, este necesar sa existe o serie de spatii dedicate, in conformitate cu necesitatile, pentru a primi si depozita probele, pentru a efectua experimente, pentru a procesa date si a realiza rapoarte, pentru a pastra respectivele rapoarte, pentru a receptiona si depozita reactivi, consumabile, materiale auxiliare diverse, precum si aparatura specifica ariei de activitate, alaturi de personal (studiu, vestiar, grup sanitar etc.).

Activitatile si masurile laboratorului

Intra in calcul toate procedurile de incercare, cele care trebuie sa mentioneze activitatile ce se intreprind, precum si masurile individuale luate, vizavi de efectuarea de esantionari sau incercari in alte locatii decat cea declarata, respectiv pe teren.

Laboratorul trebuie sa identifice prin documentatie conditiile aparte de mediu pe care le impun metode diverse. In orice caz, rezultatele incercarilor trebuie sa fie raportate si totodata monitorizate conditiile de mediu. Trebuie sa existe program de acces a personalului la laborator, precum si program de curatenie etc.

Pentru ca exista si situatia schimbarii referentialului de incercare este necesara documentarea politicii si a procedurii de tranzitie in ceea ce priveste metodele noi de incercare. In acest sens, un laborator poate sa solicite obtinerea unei acreditari privind metode de incercare ce au insa la baza standarde de referinte anulate. Nu oricum, ci numai atunci cand se identifica pe lista de definire a respectivelor incercari  este posibil.

Iata care sunt aspectele pe care trebuie sa le cuprinda procedura de etalonare, respectiv de incercare aplicata de un laborator, conform informatiilor furnizate de Precisa.ro:

  • Specificarea cerintelor in cauza.
  • Prelevare si esantionare.
  • Pregatirea probei – identificarea/confirmarea prin masurare unde este necesar.
  • O determinare a marimilor urmarite prin incercare.
  • Analiza de date rezultate ulterior incercarii.
  • Interpretarea respectivelor date.
  • Raportarea, efectuarea comentariilor.

Este necesar a identifica persoana, respectiv grupul care ia deciziile in mediul de laborator, privitor la metodele ce se practica, precum si a gradului de detaliere privind a lor documentare.

Acolo unde se pune problema furnizarii de metode nestandardizate este necesara obtinerea in scris a acordului din partea solicitantului. Exista posibilitatea ca un laborator sa fie acreditat pentru astfel de metode sau pentru metode proprii numai in conditiile in care acestea sunt documentate corespunzator, totodata adecvate si validate.

De altfel trebuie sa existe si personal competent care sa le utilizeze, respectiv care sa le dezvolte. Inainte de utilizarea pe probe reale, acestea trebuie validate.

Desigur ca aceasta este doar o parte a conditiilor de mediu si acomodare, respectiv de alta natura pe care trebuie sa le indeplineasca orice laborator. Expertii in domeniu pot furniza celor interesati mai multe informatii in acest sens.

Leave a Reply