Mainile reprezinta principalul „instrument” in medicina, fie ca vorbim de operatii chirurgicale, de folosirea instrumentarului medical din cabinetele de specialitate sau de simpla manevrare si transport al pacientilor in saloane sau intre clinicile unei unitati medicale. Astfel, ingrijirea mainilor trebuie sa fie o preocupare de baza, poate inainte de a ne axa pe dezinfectia si sterilizarea instrumentarului medical. Astfel, prima operatiune care ne vine in minte si pe care o vedem pusa in practica inainte de orice consult sau interventie chirurgicale, trebuie sa fie spalarea mainilor. Acest lucru trebuie facut in mod constiincios, cu simtul raspunderii, obligatoriu inainte si dupa terminarea programului de lucru, dar si intre consultatiile diferitor pacienti din lista zilnica de la cabinet. Totodata, mainile trebuie spalate ori de cate ori simtim nevoia, cand vedem urme de murdarie, cand folosim toaleta, cand mancam ori manevram produse alimentare sau medicamentele ce trebuie administrate pacientilor.
Spalarea mainilor precede operatia de dezinfectie si trebuie facuta respectand unele norme obligatorii. Astfel, personalul medical este indicat ca la consultatii ori la interventi chirurgicale sa indeparteze de pe maini bijuteriile si orice alte accesorii ce ar putea impiedica la buna desfasurare a actului medical, prin intrarea in contact cu pacientul. Mai apoi, trebuie acordata o mare atentie unghiilor, incheieturilor si spatiilor dintre degete, locuri cunoscute drept propice pentru acumularea murdariei si microbilor si dezvoltarii de germeni care favorizeaza infectiile. Daca simtim ca murdaria nu s-a indepartat suficient, odata cu frecarea cu produse optime de curatare putem folosi o periuta speciala pentru unghii, pentru a fi siguri ca a eliminat orice risc.
Mai apoi, avem operatiunea propriu-zisa de dezinfectie, care se face pe baza de produse specializate, in nici un caz cu apa si sapun sau cu alte produse de curatenie pe care le folosim in mod curent acasa. Astfel, solutiile se aplica in stare bruta, concentrata, sau diluate cu apa, cu respectarea intocmai a dozajului indicat in instructiunile de folosire de pe ambalaj. Si aici, atentia trebuie indreptata spre zonele mainii predispuse la acumularea de microbi si murdarie, respectiv unghii, incheieturi si spatiile dintre degete. Foarte important, trebuie sa renuntam la obiceiuri nesanatoase, precum clatirea chiuvetei sau vasului de dezinfectie dupa folosirea produselor speciale, pentru a elimina riscul unei noi contaminari.