Gheata carbonica, efectual vizual dramatic la teatru

Inca de la descoperirea ei, gheata carbonica a intrat imediat si in vizorul celor care se ocupau cu distractia. Au vazut in ea posibilitatea de a fi folosita in domeniul divertismentului pentru a completa decorurile si a aduce un plus de suspans in reprezentantii. Asa se face ca aceasta gheata a intrat si in teatre. Efectul de ceata densa, care curge, foarte dramatic, a devoltat industria spectacolului pentru obtinerea unor reprezentantii senzationale si foarte apreciate ce umpleau salile de teatru.

Practic, in foarte multe piese sau acte de opera ori de balet se foloseau “masini de fum”, de fapt masini cu gheata carbonica si un ventilator care sa sufle norii densi de abur spre scena. Pai, sa ne gandim doar la baletul “Lacul lebedelor” unde gheata carbonica dadea senzatia ca pe scena era chiar un lac. Sau in opera Oedip cand personajul principal vorbea cu duhurile si spectrele celor morti, efectul de ceata si abur crepuscular era dat tot de gheata carbonica.

Dar acest produs, foarte apreciat ca efect vizual deosebit este folosit, cu precadere, si de magicieni. Ceata ascunde trucurile si masinariile pe care acesti maestri ale iluziilor le tin intr-un secret total pentru a ne lasa apoi cu gura cascata de uimire si incantare.

Leave a Reply