Reclamele pentru produsele fara gluten sunt din ce in ce mai prezente in media, insa cu toate acestea putini dintre noi stiu ce este glutenul, precum si care sunt beneficiile sau dezavantajele acestuia. Lipsind aceasta informatie, prea putini sunt cei care vaneaza alimentele fara gluten prin magazine, desi uneori ar trebui s-o facem.
Despre gluten este vorba si in acest articol in care incercam sa oferim informatii pe intelesul tuturor. Afla asadar de ce ar trebui sa consumi uneori alimente fara gluten.
Proteina pe care o gasim in multe alimente
Glutenul este o proteina usor de gasit in alimente precum graul, orzul, secara sau alte cereale. Totodata, gluten mai contin si sosurile pentru diferitele salate, in condimente si in multe alte produse. Astfel, este greu sa renunti 100% la gluten, deoarece il gasim in lista de ingrediente a multor produse.
Totusi, chiar daca vei renunta doar partial la gluten (la alimentele de baza care contin aceasta proteina) vei simti cateva beneficii pentru sanatate.
Printre cele mai bogate alimente in gluten putem mentiona painea, pastele, covricii si majoritatea produselor fainoase.
Desigur ca daca nu vei mai consuma alimente cu gluten vor exista atat beneficii cat si dezavantaje pentru sanatate. Noi dorim sa vorbim insa despre beneficii.
O piele mai sanatoasa
Un blogger a facut un experiment iar timp de o luna nu a mai consumat alimente cu gluten. Unul dintre primele beneficii observate a fost faptul ca sanatatea pielii a fost imbunatatita, aceasta avand totodata un aspect mult mai placut.
Previi problemele digestive
Un alt avantaj pe care ti-l ofera renuntarea la gluten este faptul ca vei preveni problemele digestive. Constipatia si balonarea sunt doar doua probleme de care vei scapa atunci cand vei renunta la gluten. Iar asta deoarece lipsa acestei proteine are drept efect reducerea inflamatiilor din corp.
Fara gluten = fara depresie sau anxietate
Asa cum am mai spus si in randurile de mai sus, glutenul este daunator pentru intestine. Problemele cu intestinele pot duce la aparitia unor probleme precum depresia, anxietatea sau chiar Alzheimerul. Renuntand la gluten, vei scadea sansele ca aceste probleme sa apara si in cazul tau.
In general, consumul de alimente fara gluten este recomandat persoanelor care au intoleranta la gluten si mai putin persoanelor obisnuite. Uite cateva semne care ar putea ascunde o intoleranta la gluten:
- Ai deseori probleme digestive.
- Dupa ce consumi produse cu gluten apare o senzatie de oboseala.
- Starea de ameteala este un alt semn al intolerantei la gluten.
- Prezinti oboseala cronica, depresie sau anxietate.
- Simti inflamatii la articulatiile degetelor, a genunchilor sau a soldurilor.
Un bun mod de a descoperi daca ai sau nu intoleranta la gluten este sa renunti la gluten o perioada, apoi sa consumi alimente cu gluten. Facand comparatie intre cele doua perioade, in functie de cum te-ai simtit, iti poti da seama daca trebuie sa renunti la gluten sau nu.
Exista si teste care iti spun daca ai sau nu intoleranta la gluten, precum Pinner Test sau ImmuPro. Poti totodata consulta un medic in acest sens.
Acestea fiind spuse, speram ca informatiile prezentate despre gluten iti vor fi de ajutor.