Pe principiul „fă-ți iarna car și vara sanie”, cum am ieșit din vară, cum am început să mă gândesc tot mai serios la achiziționarea unei plăci de… SUP, normal, că de snowboarding mi-am cumpărat prin iulie ☺.
După ce am descoperit Stand Up Paddlingul în urmă cu două veri, nici că am mai putut să mă mai abțin de la a încerca tot ce se poate legat de sportul ăsta.
În primul rând, m-am prins eu că SUP-ul poate fi un antrenament super bun pentru a învăța cum să-ți ții echilibrul pe placă dacă vrei să încerci sporturi mai extreme, precum surfingul, kitesurfingul sau windsurfingul.
Cam așa a început povestea de iubire dintre mine și Stand Up Paddle, iar acum nu l-aș mai da pe niciun alt sport de apă, fie el cât de extrem și de cool!
Dar asta e părerea mea, și ea s-a născut în momentul în care am descoperit că SUP-ul se poate combina cu o altă mare dragoste pe care o am: yoga! Iar yoga, pentru mine, nu poate fi înlocuită cu nimic mai bun.
Faptul că acum o pot practica și pe apă, și că placa de SUP îmi oferă posibilitatea de a-mi crea conexiuni cu marea, cu valurile, în timp ce meditez, este ceva extraordinar pentru mine!
Așadar, după ce am experimentat prima dată Stand Up Paddlingul, am continuat, timp de două veri, să descopăr tot ce-mi poate oferi el iar acum am simțit că a venit momentul să-mi cumpăr și prima placă. Și m-am gândit să vă împărtășesc și vouă cam ce ar fi de știut despre echipamentul SUP atunci când vrei să investești în unul.
Echipamentul SUP
În cazul SUP-ului, echipamentul este format – scurt pe doi – dintr-o placă și o padelă (sau vâslă, ca să fie pe înțelesul tuturor). Asta nu înseamnă, însă, că este și ușor de ales un astfel de echipament.
În funcție de tipul de apă în care este practicat SUP-ul, placa – în general destul de lată și concavă – poate fi mai lungă sau mai scurtă. Există SUP boards pentru ape liniștite, cum sunt lacurile, plăci pentru faimoasele ture pe white-water, adică pe râuri rapide sau plăci dedicate competițiilor – de racing sau de tură.
De asemenea, există plăci SUP și pentru mult iubitele mele valuri ale mării, ba chiar sunt unele special concepute și pentru practicarea de yoga, mai ales de când numărul celor care practică acest tip de activitate – Yoga SUP – a explodat, pur și simplu.
Revenind la echipament, la un moment dat s-ar putea să fie nevoie ca din acesta să facă parte, în mod indirect, și un costum de neopren sau o bluză UV. Pe listă mai poate fi adăugată și o lesă de placă (denumită leash), care te ajută să-ți legi placa de picior, asigurându-te, astfel, că nu o vei pierde. Poate nu te-ai fi gândit, dar un astfel de accesoriu s-ar putea dovedi de un real ajutor în cazul în care cazi în apă și valurile îți iau SUP boardul.
La fel, deși nu este neapărat să ai așa ceva, husele pentru padelă și pentru placa de SUP pot fi utile atunci când vine vremea depozitării sau chiar și atunci când vrei să le transporți fără să riști să le zgârii.