Monitoarele second hand, o optiune chibzuita

Intre echipamentele IT care preconditioneaza buna functionare a unui calculator, monitorul este la fel de important ca si celelalte componente, fie si pentru ca eventualele disfunctii sau distorsiuni optice ignorate pe termen lung ne pot afecta capacitatea olfactiva.

Sigur ca un monitor de ultima generatie, cu o diagonala a display-ului confortabila, touch screen, LED, LCD, sau clasic, cu tub catodic CRT, mai plat sau mai robust, cumparat nou, este inca destul de costisitor. Din acest motiv, al pretului mai accesibil, destui dintre clienti apeleaza la solutia second hand si pentru aceste echipamente necesare. Chiar daca acestea sunt second hand, chiar daca pot prezenta urme sau zgaraieturi pe carcasa datorita manipularii si transportului efectuate neprofesionist, ele nu prezinta defecte tehnologice sau vicii ascunse care sa afecteze luminozitatea display-ului, imperfectiuni sau alte pete pe ecran, fiind de regula perfect functionale, mai ales ca de obicei se livreaza impreuna cu un certificat de garantie de cel putin 12 luni.

In plus, tot din motive financiare, multi dintre clienti inca prefera monitoarele second hand cu tub catodic, care sunt extrem de robuste si mult mai accesibile, desi au inconvenientul de a necesita un spatiu de amplasare mai generos. La majoritatea firmelor care livreaza astfel de monitoare, chiar daca sunt second hand, cablurile de alimentare si de interconectare VGA/DVI sunt furnizate gratuit, in limita stocurilor disponibile.

Monitoarele second hand reprezinta, statistic, dupa datele furnizate de firmele de profil, intre 25 si 30% din cifrele de comercializare, fiind pe locul trei, dupa vanzarile de laptop-uri si calculatoare second hand de birou. In plus, daca functioneaza cu un calculator echipat cu o placa video performanta, chiar daca sunt second hand, monitoarele plate probeaza o acuratete a imaginii de mare calitate si detaliu, inclusiv in gestionarea programelor mai speciale, tehnice, de proiectare si design de mare rezolutie si profunzime.

Pretul este, de obicei, dependent de firma producatoare si prestigiul acesteia, anul de productie, tipul si formatul monitorului second hand, dimensiunea diagonalei, de la 15” la 24”, valoarea rezolutiei – cat mai mare spre maxima, viteza de reactie, separatia culorilor, starea de functionare garantata si, nu in ultimul rand, de aspectul estetic al carcasei care a dus la declasarea ecranului la categoria second hand. Functie de disponibilitatile financiare ale fiecarui client, oferta este extrem de diversa, dupa principiul “calitate maxima la cel mai mic pret”, pentru orice buzunar, livrarea fiind de regula rapida, 24 de ore, si gratuita.

Pentru a amplifica atractivitatea clientilor, unele firme care comercializeaza monitoare second hand practica o politica agresiva de vanzari, prin promovarea de oferte la preturi joase ca valoare specifica in raport cu calitatea testata, cu extensia garantiei pana la cinci ani si posibilitatea ca, in limita termenului de 60 de zile, daca clientul nu este multumit de calitatea monitorului, echipamentul sa fie inlocuit.