Cum ajungi pe prima pozitie?

Fiecare detinator al unui site, fie ca acesta este blog, magazin online sau alt tip de site, doreste sa si-l promoveze in asa fel incat sa atraga pe acesta vizitatori. Orice site este facut cu un scop. In cazul blogurilor, de obicei acestea sunt create cu scopul de a impartasi cu cititorii acestuia idei personale, momente din viata bloggerului si chiar gandurile acestuia. Magazinele online sunt create cu scopul de a prezenta si vinde produse. Pentru promovarea acestora exista o serie de metode, dar cele mai des utilizate de posesorii de astfel de site-uri sunt: retelele de socializare, campaniile de email, publicitatea PPC, inscrierea in directoare, publicarea de articole, comentarea pe alte site-uri, postarea pe forumuri. Acum o sa vorbim putin despre fiecare in parte, pentru a putea intelege cum functioneaza fiecare dintre aceste instrumente de promovare ale unui site.

Considerata cea mai simpla si eficienta metoda de promovare a unui site, retelele de socializare pot aduce acestuia o multitudine de vizitatori. Aceasta poate creste foarte usor comunitatea unui website. Este simplu de realizat, prin simpla creare a unei pagini asociate cu website-ul pe care dorim sa il promovam, iar apoi invitam prietenii sa se inscrie ca membri ai acesteia. Retelele sociale mai pot fi concepute si ca ceva necesar in cresterea reputatiei site-ului pe care dorim sa il promovam. Insa, in ultimul timp, majoritatea retelelor de socializare s-au “desteptat” si blocheaza activitatea membrilor care posteaza articole de pe site-ul lor in foarte multe grupuri, deoarece considera acest lucru ca fiind Spam. O alta metoda destul de eficienta de promovare a unui site web o reprezinta campaniile de email. Daca se dispune de o baza de date de email-uri mare, atunci pana la promovarea website-ului prin aceasta metoda mai este doar un pas. La fel si aceasta metoda este destul de eficienta si foarte usor de realizat. Publicitatea PPC sau pay-per-click este la fel ca si celelalte de mai sus, o metoda prin care un site web se poate promova.

Despre inscrierea in directoare, webmasterii stiu ca aceasta era considerata cea mai eficienta metoda de promovare site web pana acum cativa ani, din cauza ca aceasta nu implica costuri si putea duce site-ul pe pozitii bune in motoarele de cautare. Astazi insa daca se foloseste acest instrument de promovare, trebuie ales cu grija directorul, deoarece acesta trebuie sa fie de o calitate inalta pentru a avea un efect pozitiv asupra site-ului. Si comentarea pe alte site-uri poate fi la fel de eficienta pentru promovare, deoarece daca aducem unui articol de pe alt site un comentariu interesant si la subiect si bagam si site-ul nostru acolo, acesta ne poate servi ca backlink si ne poate aduce vizitatori de pe acel site. Postarea pe forumuri este un instrument de promovare ce poate aduce destul de multi vizitatori unui site si este una din cele mai eficiente metode de a obtine backlink-uri.

Monetizarea blogului – păreri personale

Deşi nu sunt un mare expert în treaba asta, vă pot spune măcar părerea mea referitoare la unele metode de a face bani din blogul vostru, metode care le-am folosit personal. Nu luaţi articolul ăsta ca pe un “aşa trebuie” sau “aşa e bine“, ci doar ca pe un sfat, de la un tip care a folosit serviciile/metodele şi doar îşi dă cu părerea.

Pe de o parte sunt metodele clasice:

– vânzare de link pe blog – cam slăbuţ, dar încă mai merge, important este să ai un PR (page rank) cât mai mare, pentru că cel care cumpără linkul, în primul rând asta îl interesează şi apoi numărul de unici care îi ai.

– vânzare de banner pe blog – merge şi asta, tot cam slăbuţ, dar să ai un număr de vizitatori mai mare, pentru că prin schimb de banner, sau vânzare de banner se redirecţionează o parte din numărul de vizitatori ai blogului tău.

– anunţuri prin adsense – dacă nu ai măcar 5k unici/zi laso moartă, nu se merită… veniturile din adsense nu vor depăşi 20-30 euro, bani care oricum nu îi poţi scoate, pentru că dacă nu mă înşel, limita este undeva la 60 de euro sau 100 de dolari.

Iar pe de altă parte sunt metode mai neconvenţionale (dacă le pot spune aşa):

– articole sponsorizate – sunt la mare căutare (şi o metodă eficientă pentru cel care doreşte să îşi facă reclamă pe bloguri), depinde doar de ofertant, cât de serios este, de ce sumă dispune pentru review/articol.

– servicii de afiliere – sunt ok, atâta timp cât ai un trafic mai măricel, sau dacă e mic, măcar să fie fidel, pentru că ai nevoie de multe click-uri, sau vânzări, sau creări de conturi, etc. depinde de site.

– reţele de advertising – dacă ai răbdarea suficientă, nemaipunând la socoteală toate minusurile, şi dacă te mulţumeşti cu puţin (3-10 euro/articol) sunt ok, şi merg cu condiţia să ai campanii la care să poţi aplica.

Eu cam atâtea ştiu şi cam atâtea am folosit, dacă voi mai ştiţi şi alte metode şi sunteţi dispuşi să le împărtăşiţi şi cu ceilalţi nu ezitaţi să o faceţi într-un comentariu 🙂 .