Rolul evaluatorului imobiliar sau in functie de ce trebuie sa il alegi

Tot mai populare si totodata necesare sunt serviciile oferite de evaluatorii imobiliari. Analiza pe care acesta o are de realizat trebuie sa respecte anumite cerinte si standarde, iar neaparat acesta trebuie sa faca parte din ANEVAR, asociatia care formeaza profesional astfel de persoane.

Reprezinta o masura de siguranta pentru cei care beneficiaza de astfel de servicii, acestia stiu ca evaluarea este in conformitate cu standardele pe care acestia le cunosc indeaproape.

Caracteristicile unui evaluator imobiliar desavarsit

Recunosti un profesionist dupa modul in care isi face treaba. In primul rand, acesta trebuie sa inteleaga pe deplin sarcina la care se angajeaza, dar totodata sa aiba cunostinte de evaluare bine aprofundate. Bineinteles, nu trebuie sa ii lipseasca acestuia competenta.

Fiecare tip de proprietate necesita un anumit tip de evaluare, iar cel ce se angajeaza sa realizeze evaluarea trebuie sa stie ce impun aspectele legii. Atunci cand astfel de cunostinte nu sunt detinute de un anume evaluator imobiliar, acesta trebuie sa refuze respectiva evaluare. Sunt necesare resurse si capacitati precise in acest scop, indispensabile de altfel.

Niciodata un evaluator imobiliar profesionist nu va accepta o colaborare daca nu va vizita inainte proprietatea. Acesta trebuie sa fie autorizat si sa realizeze aceasta etapa pentru a stabili aspectele  de indeplinit. Tot la inceput trebuie sa se legitimeze, respectiv sa prezinte dovada acreditarii sale.

Nu oricine poate realiza o astfel de inspectie, decat o persoana abilitata in acest sens de asociatia mentionata.

Pentru o desfasurare optima a unei astfel de colaborari este de preferat a incheia si contract de prestare a serviciilor. Acesta va oferi o imagine clara asupra sarcinilor de realizat, a etapelor de urmarit. De altfel, un astfel de contract este obligatoriu, potrivit standardelor in vigoare, in care sa se mentioneze explicit termenii de referinta.

Te intereseaza sa colaborezi cu un evaluator care ofera independenta si integritate. Nu sunt calitati pe care le gasesti chiar la orice societate ce ofera astfel de servicii deci fii atent cand realizezi o selectie in acest sens. Daca vrei ca lucrarea de realizat sa fie una eficienta, sa prezinte date reale, nu pierde din vedere aceste aspecte.

Daca ai nevoie de astfel de servicii pentru a evalua o proprietate pe care vrei sa o cumperi, asigura-te ca expertul la care apelezi nu are interese comune cu actualul proprietar.

De asemenea nu pierde din vedere termenul in care iti asigura finalizarea evaluarii cel la care apelezi. Este un factor important vis a vis de aceste servicii. Trebuie sa stii in orice caz ca o astfel de misiune dureaza cel putin 3 zile. Cand lucrarea vizeaza un grad inalt de complexitate, atunci timpul va fi unul mai mare. Sa nu crezi ca un timp mai redus este un avantaj.

In calitate de client, trebuie sa stii ca sa te orientezi corect atunci cand vine vorba despre astfel de servicii. Este misiunea evaluatorului sa aiba in vedere o pregatire continua, sa se mentina in tema cu orice noua schimbare in domeniu si legat de tot ce presupune profesia sa.

Leave a Reply