Caracteristicile farurilor LED

xenonInainte de a patrunde in universul farurilor LED, ar trebui sa intelegem care este procesul de functionare a acestor lampi. Denumirea de LED provine de la cuvintele din limba engleza light emitting diodes, care inseamna diode emitatoare de lumina, si acestea sunt adevarati eroi necunoscuti din lumea electronicii. Ele fac zeci de sarcini diferite si se gasesc in tot felul de dispozitive. Printre altele, ele formeaza numerele de pe ceasurile digitale, transmit informatii de la telecomanda, va spun cand aparatele sunt pornite si pentru cazul nostru, ilumineaza drumul pe timp de noapte sau pe timp de ceata.

Practic, aceste LED-uri sunt doar niste becuri mici, care se potrivesc cu usurinta intr-un circuit electric. Dar, spre  deosebire de becurile incandescente obisnuite, ele nu au un filament care sa arda si nici nu se incalzesc. Acestea sunt luminate doar de miscarea electronilor intr-un material semiconductor. Durata de viata a unui LED depaseste durata de viata scurta a unui bec incandescent cu mii de ore, fapt pentru care, chiar daca veti cheltui mai multi bani pe astfel de faruri, cu timpul va veti recupera investitia, pentru ca nu veti mai fi nevoit sa schimbati la fel de des becurile.

Aceste mici minuni ale electronicii au fost folosite pentru prima data in constructia unor faruri de autoturism in anul 2008, cand au fost puse pe modelul Lexus LS600h. Dupa aceea, evident, aproape toate marile companii constructoare de masini au preluat ideea, ajungand sa fie introduse la foarte multe masini, in special la cele aflate in categoria de lux. Costurile ridicate pe care le presupune o astfel de dotare, au facut ca echiparea masinilor cu faruri LED sa fie optionala si sa nu fie introdusa in pachetul standard.

Daca va intrebati ce le face atat de deosebite pe aceste faruri, ei bine, este vorba in primul rand de intensitatea luminii pe care o creeaza, precum si de consumul destul de redus. Specialistii considera ca aceste LED-uri sunt cele mai mici consumatoare si au avantajul ca nu au nevoie de multa energie pentru a functiona. Dupa cum vedem in toate domeniile, se incearca o optimizare cat mai buna a consumului de energie, iar in industria automobilelor, farurile LED sunt o satisfacere a acestei nevoi de reducere a consumul de energie, dar si o imbuntatire a performantei de iluminare.

Facand o comparatie cu farurile xenon, acestea din urma depasesc farurile LED in ceea ce priveste luminozitatea, in schimb la capitolul design, farurile LED sunt mai placute si ofera autoturismului un aspect de tuning mai pronuntat, datorita posibilitatii de aranjare a micilor beculete in forma dorita.