In urma cu cativa ani erau la moda telefoanele mobile cu ecran color si cu camera foto integrata incepand cu anul 2007, atentia consumatorilor s-a indreptat spre un alt tip de terminale GSM. Este vorba de telefoanele cu ecran tactil – touchscreen telefon.
Practic pana la iPhone telefoanele cu touch erau destinate exclusiv segmentului business, datorita preturilor prohibite. In plus, acestea se foloseau mai mult cu ajutorul unui stylus decat cu degetul, pentru ca sistemele de operare nu erau optimizate pentru asa ceva.
Cei de la compania Apple au schimbat aceasta perspectiva cu sistemul de operare iPhone OS si tehnologia de tip multi-touch.
In continuare, o sa vedem pe scurt ce exista in spatele acestei tehnologii touchscreen implementata in numar din ce in ce mai mare la telefonele mobile. Practic prima interfata tactila a aparut prin anul 1970, deci se poate spune ca tehnologia din spatele diferitelor dispozitive nu este chiar de data relativ recenta. Exista numeroase tipuri de ecrane tactile, printre care merita amintite cele capacitive si cele rezistive.
Un panou rezistiv este practic compus din numeroase straturi. Doua dintre acestea sunt extrem de subtiri, metalice si conductoare electric separate printr-un decalaj destul de ingust.
Atunci cand degetul apasa pe un punct aflat pe suprafata panoului exterior, cele doua straturi metalice sunt conectate in acel punct.
Practic acestea determina o modificare a curentului electric, pentru ca se inregistreaza un eveniment tactil, care urmeaza sa fie trimis spre prelucrare.
In schimb panourile capacitive constau dintr-un izolator de sticla acoperit cu un conductor din oxid de staniu iridium. Datorita faptului ca un corp uman este un conducator electric, atunci cand atingem cu degetul suprafata ecranului, se realizeaza o distorsiune a campurilor electrostatice care este masurata ca o schimbare a capacitatii.
Sunt astazi tehnologii care determina precis locul unde s-a produs acea distorsiune si astfel acea locatie poate fi transmisa procesorului care ruleaza aplicatia software. Aceasta este o tehnologie capacitiva care permite o operare mult mai precisa si totodata mai flexibila, fiind utilizata intr-o gama larga de aplicatii, dar mai ales la terminalele smartphone.
Ecranele tactile au devenit atat de dorite de catre cumparatori incat toti producatorii de telefoane mobile s-au orientat catre dispozitive bazate pe ecranul tactil. De la Nokia, la Samsung, LG, HTC, Huawei, toate companiile au urmat deschizatorul de drumuri Apple. iPhone a fost primul model de telefon cu ecran tactil de mare succes, ce-i drept la un pret extrem de mare.
O data cu imbunatatirea tehnologiei touchscreen aceste telefoane au devenit tot mai ieftine, fiind achizitionate de tot mai multi clienti practic ajungandu-se ca numarul acestora sa il depaseasca pe cel al telefoanelor clasice cu tastatura. Toti marii producatori au incercat si au reusit in buna masura sa tina pasul cu Apple, lansand o multime de telefoane dotate cu ecran tactil.
Este mai mult decat evident ca viitorul apartine practic telefoanelor mobile inteligente, smartphone-urilor dotate cu ecran tactil. Producatorii vor incerca sa acopere practic toate segmentele de cumparatori, asa incat toti sa aiba posibilitatea sa schimbe vechile telefoane cu altele noi de o calitate superioara.