Ca sa spunem adevarul, cel mai probabil va indreptati catre un incendiu, daca va obisnuiti sa schimbati sigurantele sau chiar sa puneti unele de putere mai mare in locul celor schimbate. In multe cazuri, cedeaza izolatia cablurilor electrice, iar supraincalzirea va conduce la aprinderea obiectelor din lemn sau a altor componente inflamabile din jur, provocand dezastrul.
Ca intr-un film horror, ne putem imagina diverse scenarii, in care pompierii ajung la timp si dezastul este limitat, fara victime sau pierderi de vieti omenesti. Totul are insa un cost pe masura. Am scapat cu viata, insa acum casa trebuie redecorata, mobila inlocuita, iar instalatia electrica din casa va trebui refacuta in totalitate, ceea ce este destul de costisitor. Mai mult, putem spune ca aceasta familie a avut noroc, pentr ca incendiul s-a produs in mojlocul zilei, cand toti erau acasa si au smtit mirosul de fum, alertand pompierii. Ce s-ar intampla insa in cazul in care toate acestea s-ar intampla in timp ce suntati cu familia in vacanta, iar focul arde mocnit timp de ore intregi? Greu de estimat…
Din acest punct de vedere, poate ar fi bine ca toti cei care stiu ca au o retea eletrica supraincacata, sa floseasca dispozitivele pe rand, pe cat posibil, sa adapteze circuitele la puterea dispozitivelor conectate sau, dimpotriva, sa achizitioneze unitati de putere mai mica, din start. Altfel, va trebui in mod obligatoriu sa achizitionam mai degraba detectoare de fum si sa platim asigurari si servicii de interventii in caz de urgenta. Prin urmare, folosirea in siguranta a retelei electrice ar trebui sa devine un obicei, nu o exceptie.