Defectiunile masinii apar neasteptat, anticipat si uneori niciodata. Exista soferi care nu au avut niciodata probleme si defectiuni la masina.
Acest lucru se petrece datorita ingrijirii ei de catre un mecanic specializat si circularea ei doar pe drumuri foarte bune. Cand se strica unele piese, cele mai multe dau semne vizibile sau zgomote ciudate, dar uzura bieletei antiruliu – nu este evidenta si nici vizibila.
Bieleta antiruliu face legatura dintre amortizor si bara stabilizatoare, conectand astfel rotile opuse de pe aceeasi punte.
Bara stabilizatoare este fabricata din metal si se prinde in doua puncte aflate pe puntea masinii sau, dupa caz, de sasiu prin doua bucse de cauciuc. Aceasta bara conecteaza bieletele antiruliu de amortizor. Stabilitatea vehiculului depinde de cat de dura e bara stabilizatoare.
Pentru ca amortizoarele sa functioneze simultan si egal in viraje, este necesara bieleta antiruliu. Aceasta face masina stabila si scade din riscul de a te rasturna atunci cand efectuezi viraje cu viteza ridicata. Functia principala si comuna a bieletei este de a mentine planul masinii paralel cu cel al solului.
Cum functioneaza bieleta antiruliu:
- Inclinarea masinii este redusa
- Balansul masinii se regleaza
Drumurile cu pietris, deformate, cu bolovani, namol si alte materii nefavorabile masinii vor contribui la defectarea unor piesa sau chiar a intregii masini. Uzura bieletei antiruliu nu prezinta urme evidente, asadar doar soferii experimentati isi pot da seama cand aceasta s-a defectat.
Aceasta piesa se schimba atunci cand apar zgomote puternice si comportament anormal al masinii. Bieleta antiruliu trebuie schimbata imediat ce s-a localizat problema deoarece poate duce la rasturarea masinii in viraje excesive.
Aceasta piesa poate duce la defectearea sistemului de suspensie. Inlocuirea bieletei de antiruliu aduce costuri suplimentare daca bucsele si tampoanele motor sunt afectate.
Pretul bieletei depinde de cat de performanta este masina pe care o detineti. Preturile pot incepe de la 10 lei si ajung pana la cateva sute, in functie de sistemul masinii. Defectiunea bieletei antiruliu nu poate fi evidata deoarece se foloseste la toate virajele.
Cel mai bun mod de a afla daca bieletele trebuie schimbate este consultarea unui mecanic autorizat sau al unui service auto.
Acestia iti vor spune unde este problema exacta, iar in cazul defectarii unei singure bielete antiruliu, mecanicul iti va recomanda schimbarea ambelor. Deoarece functioneaza in mod egal, uzura se petrece in mod egal. Chiar daca doar o bieleta antiruliu este defecta, stricarea celeilalte va veni la scurt timp, asadar trebuie schimbate amandoua.
Siguranta la volan, atat pe drum drept, cat si in viraje este asigurata de o buna functionalitate a fiecarei piese auto. Acestea au rolul de a coordona masina sa mearga in functie de orientarea rotilor, iar schimbarea fiecarei piese este esentiala atunci cand s-a defectat.
Desi unele piese auto pot fi inlocuite chiar de soferi, cel mai bine este sa apelezi la un mecanica sau la un service pentru a te asigura ca problema este localizata corect. Siguranta soferilor, a pasagerilor si a celorlalti participanti in trafic este cea mai importanta!